featured

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İhracat Başarısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneydoğu Anadolu’nun İhracat Liderliği

Güneydoğu Anadolu, toplam ihracatının yüzde 30,7’sini gerçekleştirerek hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe liderliğini sürdürüyor. Ocak ayında bu sektördeki ihracat geliri 304 milyon dolar olarak kaydedildi. Türkiye’nin hububat ihracatında en yüksek paya sahip olan bölgenin, sektör genelindeki payı ise yüzde 29,4 olarak açıklandı.

Makarnadan 51 Milyon Dolar Gelir

Miktar bazında yüzde 2,7 artışla 88,4 bin tona ulaşan makarna ihracatından elde edilen gelir 51 milyon dolar olurken, ayçiçek yağı ihracatı 34,7 bin tona ulaşarak 50,7 milyon dolar gelir sağladı.

Irak ve Suriye’ye İhracat Artışı

Bölgenin hububat dış ticaretinde yüzde 32,3 payı olan Irak’a yapılan ihracat yüzde 3,7 artışla 98,3 milyon dolara ulaştı. İkinci sırada yer alan Suriye’ye ise yüzde 31,3 artışla 29 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Gıda İhracatında Öne Çıkan Sektörler

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Ocak ayında Türkiye’den Suriye’ye yapılan 170 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık üçte birinin hububat sektöründen geldiğini belirterek, bölgenin bu alandaki başarısına dikkat çekti.

Gıda Ürünlerinde Artış

Suriye’ye yapılan ihracatta en fazla artış gösteren sektörler arasında zeytin, zeytinyağı, fındık, meyve, sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller gibi gıda sektörleri öne çıkıyor. Ancak en fazla temel gıda ihtiyacını karşılayan sektör, 56,2 milyon dolarlık ihracatla hububat sektörü oldu. Türkiye genelinde Suriye’ye gerçekleştirilen hububat ihracatının yüzde 51,5‘i, 29 milyon dolar ile Güneydoğu Anadolu’dan yapıldı.

Ayçiçek Yağı İhracatında Hızlı Gelişmeler

Celal Kadooğlu, ayçiçek yağı ihracatında Ocak ayı itibarıyla yaşanan hızlı gelişmelere dikkat çekerek, artan dış talep hakkında bilgi verdi. Geçen yıl Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna’daki ayçiçek üretimindeki azalmaların küresel ayçiçek yağı üretiminin yüzde 10 kadar düşmesine neden olduğunu ve bu durumun dünya yağ fiyatlarında gözle görülür bir artışa sebep olduğunu ifade etti.

Önerilen Haber:  Hedef Yatırım Bankası, 2024 Yılında Büyüme Hedeflerini Açıkladı

İhracat Birim Fiyatlarında Artış

2023 yılında başlayan ve 2024’ün ilk yarısı boyunca devam eden ucuzlamanın, artan talep nedeniyle sonlandığını ve ihracat birim fiyatlarına yüzde 22,7 katkı yaptığını belirten Kadooğlu, geçtiğimiz yılın başında kilogram başına 1,19 dolara kadar gerileyen ayçiçek yağı ihracat fiyatlarının şu sıralar 1,5 dolara yaklaştığını söyledi.

Rekolte Kaybı ve Hammadde Erişimi

Rekolte kaybının geçen yıl tüm dünyayı etkilediğini belirten Kadooğlu, dünya genelindeki ürün azlığının hammaddeye erişimi zorlaştırdığını ifade etti. Ancak Bakanlık tarafından yerel üreticiyi koruyucu önlemler kapsamında ayçiçek tohumu ve ham yağ ithalatı ile yurtdışından gelen rafine yağ talebine yanıt verilmeye çalışıldığını belirtti. Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’nin 88,3 milyon dolarlık toplam ayçiçek yağı ihracatı içindeki paylarının yüzde 57,4 seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sigorta Şikayet ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!