TKYB, Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Dönüşüm Hedeflerine Ulaşıyor
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), 2024 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) sundu. Banka, aktiflerini bir önceki yıla göre %14 artırarak 154 milyar TL’ye yükseltirken, net kârı %53 artarak 6,2 milyar TL’yi aştı. Kredi hacmi ise 95 milyar TL seviyesine ulaştı. 2024 yılı ortalama özkaynak kârlılığı %38 olarak gerçekleşen bankanın brüt takipteki krediler oranı %0,77 oldu.
50 Yıllık Sürdürülebilir Kalkınma Yolculuğu
Kasım ayında 50. yılını kutlayan TKYB, sanayiden yeşil enerjiye, turizmden teknolojiye geniş bir yelpazede uzun vadeli finansman çözümleri sunuyor. Genel Müdür İbrahim Öztop, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında öncü bir rol üstlendiklerini belirtti. Öztop, “2024 yılında Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlarla iş birliklerimizi genişleterek ülkemize yeni finansman sağladık. Son 5 yılda kaynak çeşitliliğimizi artırarak toplamda 3,8 milyar ABD Doları seviyesine ulaştık” dedi.
Girişimcilik Ekosistemine Katkı
2024 yılı, Türkiye Kalkınma Fonu için önemli bir gelişme dönemi oldu. Öztop, “T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte 50 milyon ABD Doları büyüklüğünde TKYB Üst Fonu’nu kurarak teknoloji odaklı girişimleri desteklemeye başladık” dedi. Türkiye Kalkınma Fonu, TÜBİTAK BİGG Fonu üzerinden 345 yenilikçi girişime yatırım yaparak Türkiye’yi Avrupa’da ön planda konumlandırdı. 2024 sonunda, fon büyüklüğünü 22 milyon ABD Doları üzerine çıkaran Invest 101 fonu da farklı sektörlerde yenilikçi yatırımlar gerçekleştirdi.
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Liderlik
Öztop, “Paris İklim Anlaşması ve Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda çalışıyoruz. Kredi portföyümüzün %93’ünü sürdürülebilirlik temalı krediler oluşturuyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji projelerinin %6’sını finanse ederek 4,6 milyon ton CO2 emisyon azaltımı sağladık” açıklamalarında bulundu. Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni (OPIM) ilk imzalayan banka olarak 2,8 milyar ABD Doları değerindeki kredilerle Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na önemli katkılar sunduk.