Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat ve Gıda İhracatı İlk Çeyrekte Artışta: Şekerleme İhracatında Önemli Büyüme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk üç ayda ihracat lideri olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, Ocak-Mart döneminde ihracatını yüzde 10 artırarak 836,5 milyon dolara çıkardı.

Bölgenin temel gıda ürünleri arasında makarna ihracatı birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla buğday unu, ayçiçek tohumu yağı ve tatlı bisküvi-gofretler takip etti. İhracattaki artış tatlı bisküvi ve gofretlerde yüzde 35’e, kakaolu mamullerde yüzde 45’e yaklaşırken; kakaosuz şeker ve şeker mamulleri ihracatındaki artış oranı ise yaklaşık yüzde 120 oldu. Afrika’ya yapılan mal satışları yüzde 9,4 azalırken, en fazla ihracat yapılan Orta Doğu’da yüzde 15,4’lük bir yükseliş sağlandı.

“Hammadde maliyetinin düşmesiyle şekerleme ihracatımız yüzde 120 arttı”

Bayram şekerine olan yüksek talebin de etkisiyle şeker ve şeker mamulleri ihracatının ilk çeyrekte katlanarak arttığına dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, şunları söyledi:

“Geçen yıl küresel şeker fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle şekerleme imalat maliyetlerinde önemli artışlar yaşanmıştı. Ancak bu yıl Hindistan ve Tayland gibi ülkelerdeki verimlilik etkisiyle küresel şeker fiyatlarında bir gerileme oldu ve bu da şekerleme üreticilerimizin maliyetlerine olumlu yansıdı. Ayrıca şekerleme ihracatımızda miktar bazında yaklaşık yüzde 125 artış sağlandı ve değer bazında da yüzde 120’lik bir yükseliş yaşandı. Şeker ve şeker mamulleri ihracatında Irak, ABD, Suriye ve Almanya gibi farklı coğrafyalardaki müşteri grupları öne çıkıyor. Bölgemizin ihracatında, uygun fiyatlı ürünlerin yanı sıra yüksek kaliteli marka ürünler de bulunuyor.”

“Cumhurbaşkanımızın Irak ziyareti ticarete büyük katkı sağlayacak”

ÖNERİLEN HABER  Türkiye'nin Kiraz Sektöründe 2024 Yılına İlk Adım: Erken Hasat ve İhracat Hedefleri

Hububat sektörü ihracatında önemli bir yere sahip olan Irak’ın gıda ürünleri ithalatına getirdiği kısıtlamaların sektörel ihracata etkilerini değerlendiren Kadooğlu şunları ekledi:

“Irak’a yönelik, Güneydoğu Anadolu’daki firmalarımızın aylık ortalama 100 milyon dolarlık gıda ürünü ihracatı gerçekleşiyor. Bu veriler, sektörün Irak’a toplam ihracatının yarısından fazlasının bölgemizden yapıldığını gösteriyor. Türkiye’nin ilk çeyrekteki toplam 3,1 milyar dolarlık hububat ihracatı içinde Irak’ın payı 583 milyon dolara ulaştı. Ancak iki ülke arasındaki ticari potansiyel daha büyük olabilir. Son zamanlarda artan ilave vergi gibi kısıtlayıcı uygulamalar, bu potansiyeli sınırlayabilir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında gerçekleştirmeyi planladığı Irak ziyareti, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat ve Gıda İhracatı İlk Çeyrekte Artışta: Şekerleme İhracatında Önemli Büyüme

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin