Türkiye, kiraz üretiminde dünya lideri konumunda ve 2024 yılında kiraz hasadı erken başladı. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde, dünyanın Kuzey Yarım Küresi’ndeki ilk kiraz hasadı gerçekleşti. Bu yılın ilk kirazları sembolik bir açık artırmada 2 bin TL’ye satıldı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Manisa Şehzadeler’deki kiraz ağaçlarının güzel çiçeklendiğini belirtti. Bu yıl kiraz ağaçlarının, geçen yıla göre bir hafta önce meyve verdiğini ve Türkiye’nin toplam 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonunu ihraç etmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Bu sayede Türkiye’ye yıllık 250 milyon dolarlık döviz kazandırmayı hedefliyorlar.
Başkan Uçak, Manisa ve İzmir’in erkenci kiraz üretim bölgeleri olduğunu vurgulayarak, 2023 yılında 83 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. yılında başarılı bir ihracat performansı gösterdiklerini belirtti. Şimdi ise Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında da bu başarıyı sürdürmek istediklerini ifade etti.
Kiraz ihracatının en büyük pazarları Almanya ve Rusya Federasyonu olmasına rağmen, Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi ülkelerde Türk kirazının popüler olduğunu ve bu pazarlarda ihracatı artırmak istediklerini belirten Uçak, özellikle Çin pazarının Türk kirazı için büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin bitki sağlığı sertifikası anlaşmaları yaparak bu pazarlardaki payını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye’nin kiraz ihracat lideri olduğunu vurgulayan Uçak, Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyüme stratejisiyle dünya kiraz ihracatındaki payını artırmayı ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.